Найсвіжіше:
• На Тернопільщині під час пожежі у будинку загинув чоловік • На Донеччині загинув гранатометник з Тернопільської області • Чи дійсно в Україні обмежили мобілізацію чоловіків 50+? Відповіли у комітеті ВР з нацбезпеки • Українське небесне військо поповнилося молодим ангелом-захисником з Тернопільщини • На Запоріжжі загинув 26-річний молодший сержант з Тернопільщини • Бiльше двoх poкiв чекaння, cпoдiвaння, нaдiї: підтверджено загибель на Донеччині воїна з Тернопільської області • «Тернопільобленерго» повідомило про змінені особові рахунки для побутових і юридичних осіб • Небесне військо поповнив Герой з Тернополя: свій останній бій прийняв на Запоріжжі • Львівські хірурги провели трансплантацію 12-річному хлопчику з Тернопільщини • Громада на Тернопільщині попрощалася із загиблим за Сумщині Героєм • Чергове будівництво розпочали у Тернополі: землю взяли безкоштовно, а таунхауси продають за мільйони • «Тернопільводоканал» виплатить 640 тис. грн. компанії з «чорного списку» АМКУ • У сусідній з Тернопільською області знову пролунали вибухи • Тернопільщина потрапилися в число областей, де діяли брокери Webmoney, які фінансували російську агентуру в Україні • Загинув на Донеччині: під час бойового завдання обірвалося життя воїна з Тернопільщини • На Тернопільщині біля орнітологічного заказника хочуть збудувати очисні споруди • На Тернопільщині попрощалися з командиром десантно-штурмового відділення на позивний “Тихий” • IT-шник з Тернопільщини створив розумну теплицю • Військового з Тернопільщини засудили на 2 роки дисбату • Як правильно вибрати коляску для вашої дитини • Як підключити інтернет від Київстар без зупинки роботи офісу: секрети безперебійного переходу • В одному з районів Тернопільщини представили нового воєнкома • У Тернополі чоловік, який заманив дитину додому та зґвалтував, намагався уникнути покарання • Тернопільська міськрада накупила нагрудних знаків мера на 45 тисяч • Керівник «Тернопільміськгазу» визнав, що підприємство працювало за фальшивим статутом
rss

На Тернопільщині біля орнітологічного заказника хочуть збудувати очисні споруди


Опубліковано: 25 Вересня 2024р. о 21:17

Біля орнітологічного заказника поблизу Тернополя хочуть збудувати очисні споруди. Для цього виділили земельну ділянку площею 6 сотих. Про це розповів Суспільному голова Білецької громади Дмитро Малик.

За його словами, на земельну ділянку, розташовану через дорогу від житлового сектора, вантажівками почали звозити землю. Площу готують під будівництво.

Дмитро Малик, голова Білецької громади. Суспільне Тернопіль

“Це землі загального користування Білецької сільської ради. Їхня площа — 50 гектарів. Ми відступили 150 метрів від будинків, 100 метрів від заказника, 200 метрів від водойми і виділили 6 сотих земельної ділянки для будівництва очисних споруд на площі 6 сотих.

Далі водойма, протікає річка, яка впадає в озеро. Є відступ від села, від першої хати 150 метрів. Санітарних норм дотрималися. Від місця, де почали чистити, метрів за триста є заказник до Чистилова. Ми взяли трактора, розрівняли земельну ділянку для того, щоб можна було побачити, де ті наші землі, тих 6 сотих, на яких будемо будувати очисні споруди”, — сказав Малик.

Межа орнітологічного заказника. Суспільне Тернопіль

Чи можна будувати очисні споруди поруч з орнітологічним заказником, кореспонденти Суспільного запитали в екологів.

“На цій ділянці можна будувати очисні споруди за межами прибережної захисної смуги, але з однією умовою — необхідно виконати вимоги законодавства. Зокрема, відступити від межі заказника або від межі, де є місця гніздування рідкісних видів червонокнижних птахів, гоголя і ряду інших. Тобто, за сто метрів південніше від межі заказника можна будувати з дотриманням вимог як містобудівного, так і природоохоронного законодавства”, — зазначив виконувач обов’язків начальника обласного управління екології Ігор П’ятківський.


Ігор П’ятківський, в.о. начальника обласного управління екології. Суспільне Тернопіль

За словами П’ятківського, заказник розташований північніше від зони, де планують будувати очисні споруди Білецької громади:

“На карті можемо побачити сині лінії, якими позначили межі заказника, а очисні споруди планують будувати в нижній зоні. Ця ділянка вільна від будь-яких природоохоронних обмежень, ніколи не була в природному заповідному фонді і, відповідно, ніяких заборон на будівництво таких споруд немає”.


На місце, де планують збудувати споруди, вантажівками звозять землю. Суспільне Тернопіль

Хоч підготовку земельної ділянки до будівництва очисних споруд розпочали, проєктної документації на цей об’єкт немає. Дмитро Малик повідомив, що до кінця цього року проєкт буде готовий:

“Ми виділили кошти, заплатили аванс і нам сказали, що до нового року проєкт розроблять. Зараз ще зроблять геологію, геодезію. Заїде автомобіль, просвердлить, на яку глибину можна забивати сваї. Тим займається київська фірма”.


Із місця, де збудують очисні споруди, видно село Кутківці. Суспільне Тернопіль

Щоб дізнатися, на якому етапі проєктна документація для будівництва очисних споруд, Суспільне впродовж двох днів телефонувало за вказаним на офіційному сайті номером фірми, однак він постійно зайнятий. Щоб отримати коментар, написали інформаційний запит.

Без проєктної документації та дозвільних документів Білецька сільська рада не мала права розпочинати будь-які будівельні, у тому числі, підготовчі роботи, сказав архітектор Олег Заліщук:

“Для того, щоб розпочалася будь-яка будова, до того ж, за рахунок бюджетних коштів, насамперед через Прозорро мають визначити проєктну організацію чи проєктну фірму, яка мала б це робити. Тоді мають бути всі вихідні дані на проєктування, має бути розроблена проєктна документація. Ця документація обов’язково має пройти експертизу”.

Олег Заліщук, архітектор. Суспільне Тернопіль

У тому числі має бути розділ “Стратегічна екологічна оцінка”.

“І тільки після того, інспекція містобудування та архітектури повинна дати дозвіл на виконання будівельних робіт. Поки немає дозволу на виконання робіт, будь-які роботи щодо спорудження будь-якої будівлі, в тому числі, очисних споруд, не має законних підстав. Має бути дозвіл на підготовчі роботи. Коли буде дозвіл, можна робити. Так само дозвіл має бути на будівництво. Якщо документація пройшла експертизу, отримала всі висновки, отримала дозвіл Державної інспекції архітектури і містобудування, будь ласка, будуйте”, — говорить Заліщук.

Дозвіл на виготовлення проєктно-кошторисної документації на будівництво напірного каналізаційного колектора та очисних споруд затвердили рішенням сесії від 30 березня 2023 року, повідомив Дмитро Малик. На це з бюджету громади виділили 500 тисяч гривень.

Рішення сесії Білецької сільської ради про будівництво очисних споруд. Суспільне Тернопіль

“Ми в 2020 році збудували садочок. Згідно з технічними умовами зробили каналізаційно-насосний колектор і всі стоки повинні були скидати в очисні споруди Тернополя. Оскільки Тернопіль нам не дозволив, ми користуємося септиком. Заключили договір з Бірківецькою сільською радою, яка нам викачує ці стоки і вивозить до себе.

Це є великі затрати. Дві тисячі коштує машина трикубова, щоб вивезти. Зараз уже маємо дозвіл на будівництво школи. І школа, і садочок будуть скидати стоки в очисні споруди. Згодом можуть під’єднатися жителі села. Їх у нас є три з половиною тисячі. У нас також розбудовують новий мікрорайон. Там скиди будуть до 200 кубів за добу”, — розповів Малик.

Будівництво очисних споруд обійдеться громаді майже у 30 мільйонів гривень.


Дмитро Малик, голова Білецької громади. Суспільне Тернопіль

“На очисні споруди знайдемо або спонсорів, або залучимо інвестора, або, може, закінчиться війна, то кошти будуть. Це мають бути новітні очисні споруди. Створює їх київська організація. До кінця цього року вона повинна створити макет, накреслити. Думаю, наступного року почнемо їх будувати”, — сказав голова Білецької громади.

Журналісти Суспільного запитали жителів Білої, чи знають вони про будівництво очисних споруд на території села та як до цього ставляться, однак спілкуватися на камеру люди не захотіли.


Джерело: Суспільне Тернопіль
Рубрика: ,





Новини
26 Вересня
25 Вересня
Скільки ви готові витратити на підготовку житла до цієї зими?
Погода
Реклама
Ua News media group
Партнери
Тестовий банер 2
Найпопулярніше