Найсвіжіше:
• В одному з районів Тернопільщини представили нового воєнкома • Верховний Суд відхилив касаційну скаргу Тернопільської облради щодо ексголови Головка • Колишній півзахисник тернопільської «Ниви» відзначений нагрудним знаком «За відвагу» • Мешканець Борщівщини організував підпільний тютюновий бізнес  • У вищу футбольну лігу Тернопільщини повертається інтрига: «Агрон» та «Дністер» розділяє всього одне очко   • На Харківщині загинув 37-річний військовий з Тернопільської області • У Тернополі під колеса автомобіля потрапило двоє дітей • У Кременці палії вже спалили 20 сміттєвих банків • Сенсація у Збаражі: «Галич» переміг головного претендента на «бронзу» • На Тернопільщині колишні посадовці «Укрзалізниці» вкрали шпал на понад 130 тис. грн • Тернопільщина розширює мережу індустріальних парків: нові проекти у Лановецькій громаді • На Тернопільщині учасники бойових дій та їхні рідні отримали понад ₴18 мільйонів на розвиток бізнесу • Громада на Тернопільщині провела в останню дорогу 57-річного Героя • Найближчим часом в Україні очікують землетрус силою 7,5 балів • Енергетики повідомили, чи застосовуватимуть графіки вимкнень світла на Тернопільщині 19 вересня • На Об’їзній Тернополя спіймали злісного порушника правил дорожнього руху (+відео) • У Тернополі спалили авто військовослужбовця • У Тернополі презентують науковий збірник, що проллє світло на історію українського Почаєва • Зірка “Ліги сміху” та депутат з Тернополя здивував, що не отримує зарплати депутата, і пояснив чому • Помер досвідчений лікар з Гусятинщини • Штраф від ТЦК із 17 тисяч може зрости до 37 – яка причина • Професор тернопільського вишу відкупився за хабар пожертвою на ЗСУ • Військового з Тернопільщини засудили на 2 роки дисбату • Новий головний тренер “Ниви”: “Тернопіль повинен мати команду в Прем’єр-лізі» • Місто на Тернопільщині гірко плакало: додому назавжди повернулось двоє Героїв
rss

Музеї Тернопільщини отримали зі США унікальні світлини відомих українських акторів та режисерів


Опубліковано: 24 Квітня 2021р. о 21:50

Кінопродюсер Олександр Дебич передав Бучацькому краєзнавчому музею та Теребовлянському музею-майстерні невідомі досі широкому загалу два фото акторів і режисерів – Мар’яна Крушельницького і Йосипа Гірняка. Заходи саме у цих музеях були приурочені до днів народження відомих українських культурних діячів, які народилися на Бучаччині й Теребовлянщині.

– На одному фото Йосип Гірняк з дружиною Олімпією Добровольською, на іншому – Гірняк разом з актором Мар’яном Крушельницьким. Оригінали фотографій зберігаються в Українському музеї-архіві в місті Клівленді, штат Огайо (США).

Авторство фото – не відоме. Локація – ніби Київ за підписом на звороті, але це мають ідентифікувати знавці, – розповів Олександр Дебич.

Ці фото Дебич власноруч відсканував у 2017 році, перебуваючи в Українському музеї-архіві в Клівленді, де працював над проєктом оцифрування колекції історичних українських фотографій у рамках стипендії програми імені Фулбрайта, що надається американським урядом. Музей-архів у США радо ділиться матеріалами зі своїх фондів з українськими інституціями задля спільної справи – збереження та вивчення української історії.

Олександр Дебич отримав від Українського музею-архіву офіційний дозвіл на публікацію фотографій, якими люб’язно поділився з тернопільськими музеями.

Відомо, що актори Мар’ян Крушельницький і Йосип Гірняк разом грали і творили в українському театрі «Березіль», заснованому Лесем Курбасом у 1922 році.

Йосип Гірняк народився 14 квітня 1895 року на Теребовлянщині у селі Струсів. Це  український актор і режисер, член Української академії мистецтв і науки. Акторську біографію він розпочав у 1914 році в театрі товариства «Руська бесіда», а продовжив на професійній сцені 1915-го в Театрі українських січових стрільців, куди записався добровольцем. Йосип Гірняк грав у театрі «Березіль» та в Київському театрі юного глядача, після 1941 року продовжував сценічну діяльність у Галичині. Саме наш земляк Йосип Гірняк уперше на українській сцені, у Львівському оперному театрі, поставив спектакль «Гамлет» Вільяма Шекспіра. Навесні 1944-го емігрував до Австрії, згодом – до Німеччини, працював в українському табірному театрі. У 1946 році він разом з дружиною Олімпією Добровольською відкрив театр-студію, де поставив 15 вистав. Йосип Гірняк займав відповідальні посади в Асоціації українських акторів Німеччини. Із 1947 року проживав у Нью-Йорку, де разом з дружиною очолював Український театр в Америці – «Театр слова».

18 квітня минуло 124 роки з дня народження Мар’яна Крушельницького. Це видатний український актор, режисер, театрально-громадський діяч, педагог, один із фундаторів українського театру. Він народився у 1897 р. в селі Пилява на Бучаччині в сім’ї небагатих галицьких селян. Дитячі роки Мар’яна минули в с. Глещава на Теребовлянщині, де його батько був дяком, відвідував аматорський гурток і заохочував до цього сина. Хлопець любив співати у церковному хорі. Навчався спочатку в початковій парафіяльній школі й водночас опановував ази гри на скрипці. Потім було навчання у Львівській і Тернопільській гімназіях. Сценічну діяльність М. Крушельницький розпочав 1915 року в українській трупі  «Тернопільські театральні вечори». У 1918 р. він є одним з організаторів «Нового Львівського театру». Подальша діяльність М. Крушельницького пов’язана з Львівським українським театром товариства «Руська бесіда». Наприкінці 1923 року театр «Руська бесіда» було ліквідовано, а згодом у Галичині закрили всі українські культурні заклади. Крушельницький виїжджає до Праги. Там він вступив на філософський факультет Празького університету. У 1924 році повертається в Україну, а в грудні цього ж таки року вступає до театру «Березіль» у Харкові. З 1924-го по 1933 рр. М. Крушельницький – актор, а з 1933-го по 1952-й – художній керівник Харківського українського драматичного театру ім. Т. Шевченка (до 1934 р. носив назву «Березіль»). З 1952 р. – актор і режисер, а з 1954 р. – головний режисер Київського академічного українського драматичного театру ім. І. Франка, викладач Київського інституту театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого.

Фото – “Український музей-архів, Клівленд, штат Огайо, США”


Джерело: Тижневик "Номер один"
Мітки: , ,





Новини
19 Вересня
18 Вересня
Скільки ви готові витратити на підготовку житла до цієї зими?
Погода
Реклама
Ua News media group
Партнери
Тестовий банер 2
Найпопулярніше