Найсвіжіше:
• На Донеччині загинув 39-річний воїн з Борщівщини • «Розривається серце, коли молоде життя обривається від кулі ворога»: громада на Тернопільщині попрощалася з Героєм • На щиті востаннє до рідного дому повернувся загиблий воїн з Тернопільщини • Громада на Тернопільщині попрощалася із загиблим на Донеччині воїном • І знову в Тернополі суд розглядав апеляцію депутатки держдуми росії • На Тернопільщині судитимуть підприємця-перевізника, який під виглядом водіїв переправив за кордон 13 військовозобов’язаних • Ще один воїн з Тернопільщини поповнив Небесне царство: останній бій прийняв на Донеччині • У Тернополі не розминулися автомобілі Lexus та Opel  • На Тернопільщині під час ремонту церкви знайшли старий бронзовий дзвін • Перша футбольна ліга Тернопільщини: лідер втратив очки в Почаєві, голепад у Трибухівцях та гусятинське дербі у Васильківцях • На Харківщині загинув нацгвардієць з Тернопільської області • Тернопільські енергетики припинили повідомляти графіки вимкнення світла • У США помер 22-річний син священника з Тернопільщини • Делегацію із Чорткова тепло прийняли у французьких Каннах • Закон про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з Росією, набув чинності. • Камера фіксації правопорушень на дорозі Тернопільщини принесла бюджету понад 14 мільйонів • Випускник тернопільського вузу, а нині міністр живе у квартирі тещі вартістю 18 мільйонів • У Тернополі п’яна водійка вчинила ДТП та втекла з місця аварії (+фото) • Раптова зупинка серця: у госпіталі на Донеччині помер 52-річний воїн з Тернопільщини • Півтора року від смертельного ДТП: досі не передано до суду справу за участю нардепа з Тернопільщини • Біля Бахмута загинув військовослужбовець з Тернопільської області • На Тернопільщині вдруге до одного дому повернувся траурний кортеж із тілом Героя • Чому українці надають перевагу обмінникам, а не банкам? • СБУ та Нацполіція затримали у Тернополі ще двох паліїв авто військових на замовлення рф • Соціальна сфера в умовах війни: про виклики та перспективи говорили в Тернополі
rss

І знову в Тернополі суд розглядав апеляцію депутатки держдуми росії


Опубліковано: 24 Вересня 2024р. о 17:12

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу захисника депутатки державної думи російської федерації Раїси Кармазіної на вирок Тернопільського міськрайонного від 17 травня 2024 року.

Як встановлено судом, 15 лютого 2022 року Раїса Кармазіна разом з іншими депутатами державної думи федеральних зборів російської федерації на засіданні думи проголосувала за визнання так званих ДНР і ЛНР незалежними державами. Також вони ратифікували Договір про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу між рф й цими квазіреспубліками. 22 лютого 2022 року президент росії використав ці рішення як формальний привід для повномасштабного вторгнення на територію України.

Вироком Тернопільського міськрайонного суду від 17 травня 2024 року обвинувачену, 73-річну депутатку держдуми рф Раїсу Кармазіну визнано винною за ч. 3 ст. 110 КК України (умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені представником влади за попередньою змовою групою осіб, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків) і призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй на праві власності майна.

До відома: санкція ч. 3 ст. 110 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Сторона захисту не погодилась із судовим рішенням, уважала вирок незаконним і таким, що суперечив положенням ст. 384 КПК України, оскільки обвинуваченій не було роз’яснено про можливість розглядати порушене щодо неї кримінальне провадження судом присяжних. Також захисник переконував, що в діях Раїси Кармазіної відсутній склад кримінального правопорушення за ст. 110 КК України, поскільки вона не мала повноважень змінити територіальну цілісність України, а в ході голосування, як депутат держдуми рф висловила власну політичну позицію, за що не могла нести кримінальної відповідальності, тому просив цей вирок скасувати, а обвинувачену виправдати.

У судовому засіданні Тернопільського апеляційного суду колегія суддів, детально проаналізувавши матеріали кримінального провадження в межах поданої апеляційної скарги, прийшла до висновку, що суд першої інстанції виніс законне, обґрунтоване та вмотивоване рішення і підстав для скасування вироку немає.

Зважаючи на специфіку судового провадження (in absentia), колегії суддів зазначила, що судом першої інстанції вжито передбачені кримінальним процесуальним законом заходи щодо інформування обвинуваченої Раїси Кармазіної про судовий розгляд: відповідно до вимог ч. 1 ст. 297-5 КПК України, у передбаченому Законом порядку її повідомляли про час і місце судового розгляду через публікації судового виклику в офіційному друкованому виданні Кабінету Міністрів України “Урядовий кур’єр” та на офіційному веб-сайті Судової влади. Повідомлення про підозру було перекладено на російську мову. При цьому, як під час спеціального досудового розслідування, так і в ході розгляду спеціального судового провадження її захист за призначенням здійснював фахівець у галузі права, професійний адвокати. 16 квітня 2022 року обвинувачену оголошено у державний, міждержавний та міжнародний розшук.

Таким чином, суд першої інстанції врахував специфіку спеціального судового провадження (ч. 3 ст. 323 КПК України) і, зберігаючи неупередженість та безсторонність, під час розгляду справи приділив особливе значення охороні прав і законних інтересів обвинуваченої як учасниці кримінальних проваджень, що відбувалося за її відсутності, забезпеченню повного та неупередженого судового розгляду з тим, щоб до неї була застосована належна правова процедура в контексті приписів ст. 2 КПК України, оскільки поріг вимогливості до доказування в такому випадку підвищений.

Також колегії суддів визнала безпідставними доводи апелянта, що вирок слід скасувати через порушення вимог ст. 384 КПК України, оскільки суд особисто не роз’яснив Раїсі Кармазіній можливість розгляду порушеного щодо неї кримінального провадження судом присяжних.

Тим часом, винуватість Раїси Кармазіної повністю підтверджено копіями протоколів огляду дисків із відеозаписами та скриншотами з екрану пленарних засідань державної думи росії, поіменним списком депутатів, присутніх на засіданні 15 лютого 2022 року та іншими доказами, дослідженими судом. Крім того, на сайті “Вікіпедія” розміщено статтю про державну думу рф, яка містила посилання на біографію депутата державної думи 8-го скликання федеральних зборів рф Раїси Кармазіної.

Перевірив місцевий суд і надані стороною обвинувачення скриншоти сторінок профілів обвинуваченої у соціальних мережах “Одноклассники”, “Вконтакте”, “Facebook” й месенджері “Telegram”: вони містили її персональні дані та вказано приналежність до партії “Единая россия”, фотографію, місце роботи – державна дума рф. Також на цих сторінках розміщено публікації, зокрема про присутність Р. Кармазіної під час відправлення т. зв. гуманітарної допомоги до республіки Крим і на Донеччину. Крім того, оприлюднено результати голосування депутатів партії “Єдиноросів” за вищеназвані закони 15 лютого 2022 року. Протокол огляду з долученими до нього знімками екранів профілю Раїси Кармазіної в соціальних мережах містили відеоролики і текстові повідомлення, які засвідчили про повну підтримку обвинуваченою політики рф.

Факт того, що всі представники влади рф усвідомлювали та розуміли, що Україна є суверенною державою з міжнародно визнаними кордонами, підтверджував ратифікований російською федерацією 22 квітня 2004 року Договору між Україною та рф про українсько-російський державний кордон від 28 січня 2003 року. Як депутат державної думи рф і представник влади, обвинувачена достеменно знала про незаконність, протиправність зміни меж території та державного кордону України.

Тому колегія суддів визнала непереконливим твердження захисника, що обвинувачена не була наділена повноваженнями змінювати територіальну цілісність України і під час голосування лише висловила свою політичну позицію, за що не могла нести кримінальну відповідальність.

Погодилась колегія суддів і з кваліфікацією дій обвинуваченою і з призначеним їй покаранням, вказавши, що відповідно до ст. 12 КК України, вчинене кримінальне правопорушення належало до особливо тяжких злочинів.

З урахуванням наведеного, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу захисника обвинуваченої Раїси Кармазіної залишила без задоволення, а вирок Тернопільського міськрайонного суду від 17 травня 2024 року – без змін, йдеться в повідомленні пресслужби Тернопільського апеляційного суду.


Джерело: ПЕРШИЙ онлайн
Автор: Рубрика:





Новини
24 Вересня
23 Вересня
Скільки ви готові витратити на підготовку житла до цієї зими?
Погода
Реклама
Ua News media group
Партнери
Тестовий банер 2
Найпопулярніше